Ara que pareix que la normalitat ha arribat, ha d’arribar allí on importa, allí on la gent ha perdut drets, ha perdut serveis i ha perdut oportunitats. Si estem bé com per a poder celebrar festes, falles, etc, també hem d’estar bé per a recuperar la resta. Per exemple un veí, sense cotxe propi, i que resideix en qualsevol dels barris que no siguen el centre del poble, ha d’agafar transport públic, per a fer qualsevol tràmit administratiu amb l’ajuntament, i ho ha de fer amb cita prèvia.

Aquest fet, no hauria de ser cap problema, en principi, clar, però quan eres una persona amb alt risc de vulnerabilitat, eixos xicotets entrebancs es multipliquen, i acaben sent un mur que no es pot sobrepassar en el dia a dia dels veïns i veïnes de Paterna.

El divendres, sense anar més lluny em vaig trobar amb tres persones amb problemes per a poder fer tràmits amb l’ajuntament, cadascuna per un motiu diferent, cadascuna amb una situació social ben diferent i l’únic que van tindre en comú, a banda de passar una estona agradable parlant amb mi, va ser que no varen poder fer els tràmits  que necessitaven amb urgència el divendres.
Contar el cas de cadascuna, segurament faria que la majoria de vosaltres es vera reflectida en alguna d’elles, però com sempre m’agrada dir, val més una solució que mil històries.

Donem pas a les solucions, per un costat ja és hora d’obrir els centres que l’ajuntament té a tots els barris perquè es puguen fer les gestions de forma no centralitzada, per un costat ajudem als veïns a fer-ho més ràpids, i per altre costat evitem desplaçaments innecessaris amb el que, mira tu, ens posem una medalleta sostenible i tot. Des de l’inici de la pandèmia, els centres d’atenció al ciutadà que no estan al centre del poble estan tancats, ja és el moment de tornar a tindre eixe dret als barris, eixe dret i eixe servei que s’ha perdut.

En segon lloc està clar, i jo estic a favor del funcionament amb cita prèvia, que en època de pandèmia era necessari, però cal obrir un canal d’atenció d’emergències als diferents llocs d’atenció al públic, no pot ser que necessites algun tràmit urgent i les cites prèvies les tingues per a una setmana després. Precisament el divendres, i parlant de la cita prèvia, vaig comprovar que quedaven, 21 cites disponibles per a registre per a la setmana vinent, és a dir, en un poble de 72.000 habitants, una setmana abans sols 21 veïns podien demanar cita prèvia, els números no són dignes d’un bon servei d’atenció, sort que les treballadores i treballadors d’atenció es multipliquen per donar un bon servei, sinó, seria un desastre.

I en tercer lloc, cal ja, i d’una vegada per totes, que els tràmits municipals s’alleugeren i s’eviten els viatges i presentacions innecessaris, no cal fer anar o presentar als ciutadans cada any els mateixos tràmits si la seua situació no ha variat, cal fer una planificació a més termini que no siga anual per facilitar la vida a totes i tots els paterners. En fi, supose que torna a ser un tema de prioritats i ací cadascú inicia la desescalada com més rèdit polític trau, i això mai afavoreix als nostres veïns i veïnes, mai.