Fa uns dies vaig acudir al taller que organitzava FAVEPA (Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Paterna) junt amb CAVE-COVA (Confederació d’Associacions Veïnals i de Consumidors de la Comunitat Valenciana) sobre Participació Ciutadana per aprofundir en el Model de Ciutat que volem, partint dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).


Per a qui li sone a “xino” això dels ODS dir-vos que, en 2015, líders mundials membres de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) aprovaren l’AGENDA 2030, on es comprometeren amb 17 objectius, són els coneguts com “objectius del mil·lenni”, amb prioritat en el canvi climàtic, la consolidació de la pau i la fi de la pobresa, la igualtat entre dones i homes, l’educació, la salut i el benestar etc.

L’AGENDA 2030 és un pla que convida a l’acció a favor de las persones, del planeta i de la prosperitat, constituint una veritable agenda inclusiva.
Vamos que els ODS i la agenda 2030 són la bomba!! Sempre i quan ens els creiem, clar, i fem tots els possibles per assolir-los. Parlar amb paraules buides i grandiloqüents i portar un pin a la solapa dels ODS mentre prioritzem tot el contrari, no compta ni mola.
Tornant al taller i a la ciutat que volem, vos contaré algunes de les dimensions que analitzarem que engloben els diferents ODS basant-nos en la realitat de Paterna.


Dimensió 1: Un territori policèntric, articulat i cohesionat que harmonitza i equilibra els seus barris. No cal ser molt llest per a adonar-se que a Paterna esta dimensió no es compleix en absolut. A Paterna tenim 9 barris on més de la meitat estan fora del casc urbà amb desigualtats socioeconòmiques molt grans i necessitats molt diferents. Alguns d’ells lluny de mitjans de transport públics com l’autobús o directament aïllats per carreteres i autovies sense possibilitat de connectar-se.

Mentrestant el contracte d’autobús està caducat amb els plecs fets des de fa anys; la bici pública lluny de potenciar-se, s’ha desmantellat; i després d’esperar durant anys que l’ajuntament posara en marxa la passarel·la per tal de connectar Lloma Llarga amb Mas del Rosari-la Coma aprovada i co-finançada per Europa al pla actúa, des de Compromís per Paterna decidirem presentar la proposta als pressupostos participatius de la Generalitat. Actualment està en fase de votació i segur que prompte serà una realitat.


Dimensió 2: Pobles i ciutats cuidadores i inclusives que tenen en compte a totes les persones i avancen en drets socials i qualitat de vida. A Paterna tenim diversos barris vulnerables, alguns són autèntics guetos. No cal dir que a Sagredo li importen ben poc i només els visita quan venen eleccions. Com pot ser que la majoria dels projectes del Actúa finançats per Europa destinats a barris vulnerables no s’han ni iniciat? Com pot ser que una part important de la subvenció de Conselleria per a finançar els serveis socials de Paterna es torne cada any sense gastar?


Dimensió 3: Un territori sostenible que protegeix el medi ambient i la biodiversitat, treballa a favor del clima i és referent en l’aigua. A Paterna, per sort tenim espais naturals fantàstics: el Parc Natural del Túria amb la Vallesa, la Mola, l’Horta, moltes pinnades i jardins urbans. Per sort també, després de molta lluita, la protecció de la Mola és una realitat. Però no se’ns han oblidat les frases il·lustres del nostre alcalde de “La Mola es un secarral con 4 algarrobos” o “Valoro más Puerto Mediterráneo que gobernar con Compromís”. Ni l’encabotament del PSOE, fan destacat dels ODS, d’ampliar el bypass o el Port de València.


Podem seguir així amb cadascuna de les 6 dimensions, també podríem analitzar-les amb més detall però queda clar que per molt pin circular dels ODS que porten no tenen cap intenció de portar-los endavant. Els interessos sempre són uns altres…