Aquest diumenge 8 de maig tornen les Trobades d’Escoles en Valencià a l’Horta Nord. Tornen després de 3 anys de llarga espera per la pandèmia i després d’haver sigut suspeses per la pluja a finals de Març. Però per fi arriba el gran dia… un dia de reivindicació de la nostra llengua, de germanor de pobles i d’escoles, un dia per gaudir en família. I a més un dia ple de somriures, sense mascaretes, ple de vida i de Sol, eixe que costa de vore últimament.


Per a qui encara no ho sàpiga, les Trobades d’Escoles en Valencià, o simplement Trobades, les organitza Escola Valenciana amb les comunitats educatives per a promoure el valencià des de 1986. En definitiva, són festes per la llengua realitzades cada any en Primavera a les nostres comarques, una manifestació cultural multitudinària que reuneix a escoles dels pobles de cada comarca, mestres, xiquets, xiquetes, mares i pares.

Enguany les Trobades d’Horta Nord, on es troba Paterna, es celebren este cap de setmana, el diumenge, a Rafel bunyol. Rafelbunyol anava a ser un dels pobles seu de les Trobades 2020 truncades per la Covid-19. Recorde que, poc abans de l’inici de la pandèmia, a punt de parir i sense imaginar la que s’ens venia damunt comprarem, com tots els anys, la samarreta de les Trobades amb el lema: Arrels de vida, llavors de futur. Un lema preciós, tot i les dificultats al final la vida sempre s’obri pas…


Però deixem la tristor i l’enyorança, tornen les llums i els colors, la celebració, les cercaviles amb música i dansa, els espectacles, concerts i exposicions. I per descomptat els tallers que organitza cada escola que hi participa. Allí em trobareu, amb l’AMPA de l’escola del meu fill, ajudant a que el taller siga un èxit i els xiquets i xiquetes s’ho passen d’allò més bé.


Enguany repeteixen molts dels pobles on s’anaven a celebrar les Trobades de 2020 però no el lema. Aquest 2022 amb “L’Escola que ens fa lliures” es reivindica la llibertat d’una escola diversa, feminista, coeducadora, sostenible, crítica, laica, intercultural, compromesa, democràtica, pacifista i solidària.

És a dir, una escola lliure però de veritat… Deia Joan Fuster que “si tens un fill (i ara caldria afegir: o filla) ensenya’l a ser lliure”. I enguany, en el centenari del naixement de Fuster, quin millor lema que “L’Escola ens fa lliures” i continuar treballant per a que s’eduque en llibertat a totes les xiquetes i xiquets. Perquè llibertat també és poder parlar, aprendre, treballar i viure en valencià.


Però hi ha més que reivindicar i demanar, com a mínim a Paterna i supose que altres pobles també pot passar. No entenc per què ni quina és la raó de que l’Ajuntament de Paterna socialista no tinga el més mínim interès per les Trobades, per la nostra escola en valencià. Sé per experiència, els meus pares han sigut mestres molts anys a Picanya, que a altres pobles no passa.

Trobe a faltar una promoció de les Trobades per part de l’Ajuntament a les escoles, amb les famílies, a les xarxes socials que tant els agrada. Es que ni les nomenen… per sort tenim mestres a Paterna que sí treballen per l’escola en valencià, la nostra escola plurilingüe i diversa. I quin millor exemple de dedicació a Escola Valenciana i a les Trobades que Rosa Balaguer mestra que tot i estar jubilada continua treballant i col•laborant amb les Trobades d’Escoles en valencià. A ella també la trobareu este diumenge a Rafelbunyol. Vos esperem en la festa per la llengua!!