Aquesta xarxa té com a objecte impulsar i coordinar les actuacions que es desenvolupen en els diferents municipis i comarques compromesos amb la participació ciutadana, intercanviar experiències entre les administracions i proposar accions conjuntes

Compromís per Paterna ha registrat una moció per la qual demana l’adhesió de la localitat a la Xarxa de Governança Participativa Municipal de la Comunitat Valenciana. La formació fa aquesta proposta pel fet que es continue fomentant la participació ciutadana, ja que és un dels pilars bàsics sobre els quals s’assenta el nostre sistema democràtic. En este sentit, la regidora de Compromís, Neus Herrero, destaca que “Paterna ha sigut des de fa anys un municipi pioner en participació ciutadana, a més a més compta amb un teixit associatiu molt ampli i participatiu amb entitats de tots els àmbits, per la qual cosa des de Compromís entenem que no ha d’existir cap problema perquè aquesta moció que presentem siga aprovada”.

“La Xarxa de Governança Participativa Municipal a la Comunitat Valenciana pretén ser un instrument de col·laboració, debat i reflexió entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, competent en matèria de participació ciutadana, els municipis i les mancomunitats d’àmbit comarcal de la Comunitat Valenciana, entorn de les polítiques locals de participació ciutadana impulsades al territori valencià, indiquen des de la formació”.

“Amb l’adhesió a la xarxa, els governs locals es comprometen a potenciar una sèrie d’accions plasmades en un decàleg que constitueix la carta d’adhesió. L’objectiu d’aquest decàleg és la canalització de l’acció dels ajuntaments i les mancomunitats que formen part d’aquesta xarxa cap a la configuració d’un sistema de treball per a un model de governança participativa municipal”, afegeix Neus Herrero.

Manifesta la mateixa regidora que “Paterna ja compleix part de les accions que constitueixen la Carta d’adhesió a la Xarxa de Governança Participativa Municipal a la Comunitat Valenciana i que es vertebren en 5 eixos, la participació ciutadana als municipis; els processos de participació ciutadana; l’educació per a la participació ciutadana; els instruments i les metodologies per a la participació ciutadana; la transparència i la informació”.

“Al mateix temps cal posar en marxa noves accions com per exemple implementar la participació ciutadana de manera transversal en totes les àrees de l’ajuntament, que hauran de coordinar-se de manera eficient, dissenyar i impulsar programes de formació sobre la cultura participativa, mitjançant la formació en les diferents etapes de la vida, així com de capacitació i aprenentatge de la participació ciutadana, per a la ciutadania i també formació per al personal tècnic municipal.i garantir la transparència i la rendició de comptes augmentant el nivell d’informació que rep la ciutadania i millorant-ne la qualitat”, assenyala per concloure Neus Herrero.